Selamlar sevgili arkadaşlar. Hepinize mutlu haftasonları dilerim. Uzun ama sıkıcı olmayan, birçok sorunuzu gidereceğini düşündüğüm bir analize davet ediyorum sizler :D
Yine bir total2 analizi ile karşınızdayım. Bugün hep birlikte kripto varlıklardan kaçışın nedenlerini ve kaçan paranın nereye gittiğini inceleyeceğiz.

NE OLMUŞTU

Total 2'nin aylık grafiklerine baktığımızda Nisan 2020 tarihi ile beraber kripto piyasalarına para girişinin olduğunu görmekteyiz. Ocak 2021'den Nisan 2021'e kadar ise kriptolara giren para tabiri caiz ise korkunç seviyelerde. Boğa, ralli gibi adlandırılan bu dönemde kripto varlıkların yatırımcılarına ne denli para kazandırdığını zaten sizler de biliyorsunuz :D

Total 2nin aylık grafiğine dikkat edersek Nisan 2020'den Mayıs 2020'ye kadar ki dönemde eğer bu ayki kırmızı mumu saymazsak sadece 1 tane kırmızı mumun var olduğunu görüyoruz...

İyi de neden para deli gibi buraya yağdı kardeşim diyenleri duyar gibiyim. Hemen kabaca açıklayayım.

1: Dünyada kabul görülmüş piyasalar vardır. Para makroekonomik algılara göre bu piyasalar arasında hareket eder. Günümüzde olduğu gibi enflasyon algısının dünya genelinde arttığı ve piyasalardaki riskin çoğaldığı durumlarda para altına gitmektedir. Altın (XAUUSD) grafiğine bakan arkadaşlar pandemi döneminin başlarında gerçekleşen altın rallisini görebilirler. Yine grafiği günümüze getirdiklerinde benzer bir senaryo ile karşılaşacaksınız :D

2: Ekonomilerin canlı kalması için ve pandemi sonrası ihracatı arttırmak için ülkeler deli gibi para bastılar ve mali yardımlar yaptılar. -Ülkemizde pek olmayan bir şey:(- Mali yardımlar sayesinde hem para biriminin değerini düşürerek gelecekteki ihracat için zemin hazırlandı hem de enflasyon yaratılarak ekonominin resesyona gitmesinin önüne geçildi.
Böylesi bir senaryoda olan tahvillere ve faizlere oldu böylece geleneksel muhafazakar yatırım ortamlarının önü kapanmış oldu. Buradan çıkan para da ilk başta emtia piyasasına girdi. Borsaların giderek ucuzlaması ve artan risk iştahı ile birlikte para emtialardan çıkıp diğer piyasalara dağılmaya başladı.

3: Kriptolara olan bakış oldukça farklıydı. Pandemi öncesine oldukça güvensiz gözüken bu varlıklar yüksek getiri imkanları ve ucuz para sayesinde birden gözde olmaya başladı. Risk iştahının iyice artması ile birlikte yeni ve belirsizliği ile en riskli varlıklar sınıfına giren coin piyasasına yağmur gibi para akmaya başladı.
Bir diğer etken ise yeni jenerasyon yatırımcılarının coin piyasasına etkisi oldu. Bu genç yatırımcılar coinlerdeki teknolojiyi fark edenler ve bu teknolojileri önemsemeden yüksek getiri peşinde koşanlar olarak ikiye ayrıldılar ve coin yatırımcılarının önemli yüzdesini oluşturdular. Kulaktan kulağa yayılan kazanç haberleri ile çok az birikimlerin bile - yüklü gireceğim, 300 tlciler :D - coin piyasalarına girişi gerçekleşti.

4:Gelişmekte olan ülkelerde kronikleşen enflasyon sebebiyle paranın değerini korumak ve enflasyon üstü kazanç sağlamak amacı taşıyan herkes bulduğu parayı coin piyasalarına yatırdı. Geleneksel yollarla makas farkı ödeyerek reel dolar almak yerine çok daha kolay yoldan tehter (USDT) alarak dolar kazancı elde edilmeye başlandı. Bu sayede para tabiri caiz ise ülkeden kaçırılmış, daha emniyetli bir para birimine yatırılmış oluyordu.

ŞİŞEN BALONLAR

Dünya genelinde borsaların şişmesi, risk iştahının oluşan balonlar nedeni ile azalması, sürekli para basan ekonomilerin enflasyon yaratmaları gibi nedenlerle bu balonların artık patlamaya başladığını görmekteyiz.
Ülkemizde ilk batlayan balon Borsa İstanbul (XU100) oldu. MB başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması ile beraber Türk Borsası 2013'ten beri takip ettiği ve 2020 mart sonrası kırmayı başardığı kanala sert bir biçimde tekrar sokulmuş oldu. Kendileri halen bu kanalın dışına çıkamamaktadır.

Dünya genelinde ise ilk patlayan balon kripto borsaları oldu. İyice fiyatlanan ve risk/getiri oranı iyice bozulan kripto borsaları enflasyon algısı ve para politikalarında sıkılaşma beklentileri ile bir anda paranın çıktığı yer haline geldi. Gelişmekte olan ülkelerde majör devletlerin para birimlerine ve altına kayış olurken gelişmiş ülkelerde emtialara kayış gerçekleşti. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de başını ufak ufak kaldırması (US10Y) ve FED'in para politikasında nihayet sıkılaşmaya gideceği algısının, faizler yolu ile olacağı bilgisi ile tekrardan aşırı muhafazakar yatırım yollarına gözlerin kırpılması gibi nedenler coin piyasası başta olmak üzere şişen tüm balonları patlatacaktır :D -İlk batlayacak balonlardan birisi de NASDAQ olacak demedi demeyin.-

NE YAPMALIYIZ?

Yapılacak en iyi şey sadece kripto varlıklara takılı kalmamak, portföyümüzü diğer yatırım araçları ile desteklemek. Bunun için ise diğer piyasaları ( FX, VIOP, BORSA, EUROBOND vs) tanımanız ve buralarda da işlem yapabilir hale gelmemiz gerekmektedir ki paranın akışına uyabilelim. Bugün ülkemizde kriptolar üzerinden işlem yapan birçok kişi sadece ve sadece kripto borsaları hesabı olan küçük yatırımcılar. Bu durum paralarını kriptodan zamanında çıkarsalar dahi başka bir piyasaya taşıma imkanını engellemekte ve yatırımların değerlenmesinin önüne geçmektedir.

Dünyada kolay para kazanmak diye bir şey yoktur! Piyasalarda da durum böyledir. Asimetrik bilgi birikimi ile giren herkes burada para kaybetmeye mahkumdur. Öğrenmeliyiz, Öğrenmeliyiz, Öğrenmeliyiz! Sadece teknik analize değil temel analize de önem vermeli, finansal okuryazarlığımızı geliştirmeliyiz. Okuduğunuz haberden bir şey anlamıyorsanız muhtemelen işlemleriniz kayıpla sonlanacaktır!!!

Eğer düzenli bir eğitim almak ve bu açlığınızı gidermek istiyorsanız Londra'da (para piyasasının merkezinde) eğitim almış traderlerimiz tarafından verilen eğitimlere katılabilir ve sizinle aynı yolun yolcusu arkadaşlarınızla fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Eğitimlerimiz 29 mayıs itibari ile (yani bugün) başlıyor. Discord kanalımıza ulaşmak için mesaj atabilirsiniz :D

İyi hafta sonları ve bol kazançlı günler dilerim.
BTCUSDTcoinETHUSDTFundamental AnalysisTechnical IndicatorskriptototalTOTAL2Trend Analysisusdt

또한 다음에서도:

면책사항