MatriksMatriks

Günlük Strateji Bülteni (Piramit Menkul)


Bugün Ne Bekliyoruz? Hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü seyir devam etmektedir. ABD'li yonga üreticisi NVidia'nın finansallarını açıklamasının ardından bu sabah Asyalı yarı iletken üreticilerinin hisselerinde aşağı yönlü hareketler izlenmektedir. Japonya'da Nikkei225 Endeksi %0,73, Topix Endeksi %0,43 oranında geriledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0,11, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,14 oranında hafifçe düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,48 geriledi. Asya'daki düşüşe karşın Güney Kore Kospi Endeksi %0,32 arttı, Kosdaq Bileşik Endeksi fazla değişmedi. Yonga üreticilerinin hisselerindeki aşağı yönlü hareketlere karşın Samsung Electronics hisseleri yükseldi. Tayvan Taiex Endeksi %0,58 düştü. Tayvanlı TSMC, Foxconn gibi yonga üreticilerinin hisselerinde %2'ye yakın kayıplar kaydedildi. Avustralya S&P/ASX200 Endeksi fazla değişmedi. ABD endekslerinde düşüşle kapanış sonrasında, yakından izlenen NVidia bilançosunun yayımlanmasının ardından endeks vadelileri satıcılı bir açılışı işaret etmektedir. Şirket, üçüncü çeyrekte yapay zeka yongalarına yönelik yüksek talebin etkisiyle beklenti üstü satış geliri ve kâr açıklasa da uç beklentilerin etkisiyle hisse senetleri seans sonrası işlemlerde satış baskısıyla karşı karşıya kaldı.
Bugün, ABD'de Philadelphia Fed kasım imalat endeksi, Euro Bölgesi'nde kasım ayı öncü Tüketici Güven Endeksi takip edilebilir. Yurt içinde bugün, haftanın en önemli gelişmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı takip edilecek. Ayrıca, TÜİK kasım ayı Tüketici Güven Endeksi'ni yayımlayacak.
TCMB para politikası toplantısı Yurt içinde perşembe günü TCMB'nin kasım ayı PPK toplantısının sonuçları takip edilecek. Foreks Haber'in anketinin sonuçlarına göre piyasanın medyan beklentisi politika faizinin %50 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde. Anket katılımcılarının tamamı faizlerin sabit bırakılmasını beklemektedir. Katılımcıların yıl sonu TÜFE beklentisi geçen ay %48,25 iken bu anket döneminde %50 oldu. TCMB'nin 8 Kasım'da yayımlandığı, yılın son Enflasyon Raporu'nda politika yapıcıların enflasyon tahminlerini yukarı revize etmelerinin de etkisiyle piyasanın faiz indirimi (250bp) beklentisi aralık ayından ocak ayına ötelendi.
Yılın son Enflasyon Raporu'nda (IV) yıl sonu enflasyon tahminleri güncellendi. 2024 tahmin bandı orta nokta %38 +/4 puandan %44 +/-2 puana revize edilirken 2025 tahmin bandı orta nokta %14 +/-7 puandan %21 +/-5 puana revize edildi. 2026 tahmini %9'dan %12 +/-6 puan olarak revize edildi.
TCMB, ekim toplantısında faizlerde değişikliğe gitmedi. Toplantı özetinde, enflasyonun seyrine ilişkin karışık sinyaller verildi. Eylülde enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiği, ancak iç talebin üçüncü çeyrekte yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima ettiği belirtildi. Hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiği, enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile arttığı ifade edildi. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği vurgusu korundu.
Martta sürpriz bir şekilde 500bp faiz artıran TCMB, operasyonel çerçevede de değişikliğe giderek faiz koridorunu genişletmiş, gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının haftalık repo faizine kıyasla marjı -/+1,5 puandan -/+ 3 puana yükseltmişti. Böylece, geçen yıl haziranda başladığı artırımlarla haftalık repo faizini %8,5'ten %50 seviyesine yükselten banka, mart toplantısından bu yana faizlerde değişikliğe gitmedi.
Tüketici Güven Endeksi (Kasım)
Perşembe günü TCMB kararı öncesinde TSİ 10.00'da TÜİK, TÜİK ve TCMB iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi'nin kasım değerini açıklayacak. Endeks, eylülde 78,2 iken ekimde %3,0 artışla 80,6 olmuştu.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hisse senedi piyasalarında, Rusya-Ukrayna savaşında yükselen tansiyonun etkisiyle satııclı bir seyir izlendi. Asya'da, Japonya Nikkei225 Endeksi %0,16 düşerken Çin CSI300 Endeksi %0,22, Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,21, Güney Kore Kospi Endeksi %0,42 yükseldi. Avrupa'da Stoxx Europe 600 Endeksi %0,02, Almanya Endeksi %0,29, İngiltere FTSE100 Endeksi %0,17, Fransa CAC40 Endeksi %0,43 değer kaybetti. ABD'de ise S&P500 Endeksi değişmezken, Bileşik Endeksi %0,11 düştü. Endeksi %0,32 yükseldi.
Borsa İstanbul'da satıcılı bir gün yaşandı.100 Endeksi %2,18 düşerek 9.031 puandan kapandı. 100'de işlem hacmi 83,76mlr TL olarak gerçekleşti.30 Endeksi %2,32 düşerek 9.928 puandan seansı tamamladı. Banka Endeksi %1,72, Sınai Endeksi %2,20 değer kaybetti.
Almanya ve İngiltere'de enflasyon verileri Almanya ve İngiltere'de enflasyon verileri açıklandı. Almanya'da ÜFE aylık %0,1 gerileme beklentisine karşın %0,02 yükseldi. Yıllık ise beklentilere paralel %1,1 geriledi. İngiltere'de ise aylık %0,1 gerilemesi beklenen ÜFE değişim göstermedi. Yıllık bazda bakacak olursak %0,8 geriledi. İngiltere'nin TÜFE verilerine gelecek olursak aylık %0,6 yükselen endeks yıllık bazda piyasa beklentisinden 0,1bp yukarıda %2,3 olarak gerçekleşti. İngiltere Merkez Bankasının %2 hedefinin üzerinde gerçekleşen enflasyon, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri konusunda temkinli olmasına işaret edebilir. İngiltere Merkez Bankası (BoE) 7 Kasım para politikası toplantısında politika faizini 8-1 oyla 25bp azaltarak %4,75 seviyesine indirmişti. Bankanın bir sonraki faiz kararı 19 Aralık'ta ilan edilecek.
Yurt Dışı ÜFE (Ekim)
Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) açıklandı. Endeks yıllık %30,70, aylık ise %0,09 sınırlı artarak 13 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Eylül)
Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi açıklandı. Endeks aylık %1,77 yıllık ise %31,83 artış gösterirken 2023 temmuzdan bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Merkezi Yönetim Borç Stoku (Ekim)
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 30 Eylül itibarıyla merkezi yönetim borç stoku verilerini açıkladı. Geçen ay 8.653,2mlr TL olan borç stoğu ekimde 8.795,6mlr TL olarak gerçekleşti. Borç stokunun 3.713,5mlr TL tutarındaki kısmı Türk lirası cinsi, 5.082,1mlr TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluşmaktadır.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr (http://www.piramitmenkul.com.tr)


***
Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Matriks 의 더 많은 뉴스

뉴스 더보기