Yeni haftanın temel gündemi büyüme verileri olacak. Hem Türkiye hem de ABD’den açıklanacak 1.çeyrek büyüme rakamları haftanın öne çıkan gelişmeleri. Diğer tarafta ABD-Çin arasındaki ticari anlaşmazlıklar devam ederken, ABD Huawei üzerinden Çin’i sıkıştırmaya çalışıyor. Diğer bir konu ABD-Türkiye arasında Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 füze savunma sistemi ve ABD’nin bu nedenle F35 kapsamından Türkiye’yi çıkarma tehdidi. ABD Türkiye’ye 2 hafta içinde S-400 konusunda kararını vermesini istedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, S400 bitmiş bir meseledir. Hatta S500 alımına bakıyoruz demişti. Yurtiçi piyasaları oldukça olumsuz etkileyen bu konu bu ve önümüzdeki hafta da temel gündemimiz olmaya ve fiyatlama devam edecek.
Türkiye
Bu hafta gündemin ana maddesi Türkiye’nin ilk çeyrek büyüme rakamları olacak. 31 Mayıs Cuma günü açıklanacak olan büyüme rakamlarına ilişkin beklentiler yıllık %1,7 daralma yönünde. Geçen yıl Ekim, Kasım, Aralık aylarını kapsayan dördüncü çeyrekte ise ekonomi yüzde 3 daraldı. Geçen sene ağustos ayında yaşanan kur şok sonrası aktiviteler ciddi zarar görmüş ve alınan hasar nedeniyle ekonomide sert iniş endişeleri artmıştı. TCMB de TL'deki bu sert değer kaybı sonrası politika faizini eylül ayında 625bp yükselterek %24'e çıkarmıştı. faizlerde yaşanan bu sert yükseliş sonrası ekonomik büyümenin yerini daralmaya bırakacağı beklentileri güç kazanmıştı. Yılın ilk çeyreğinde gelen alt veriler de zaten büyümede daralmaya işaret ediyordu. Diğer bir önemli gelişme ise GSYH ile aynı gün açıklanacak olan nisan ayı dış ticaret dengesi. Önceki hafta Bakan Berat Albayrak’ın da değindiği konu olan dış ticaret dengesi ve cari açık kapanmaya yaklaşıyor. Hatta haziran ayında cari fazla bekleniyor. Ekonomik aktiviteler yavaşladıkça hammadde ve ara malı talebi düşen ekonomi ithalattaki daralma yoluyla dış ticaret açığını azalttı. Mart ayında 2,14 milyar dolar açık veren dış ticaret dengesinin nisan ayında 2 milyar dolar açık vermesi bekleniyor.
Avrupa
Bu hafta Euro Bölgesinde açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor. Avrupa Birliği’nin yasama, denetim ve bütçe alanlarında belirleyici organı Avrupa Parlamentosu seçimleri için oy kullanma işlemleri Pazar günü sona eriyor. Yaklaşık 400 milyon kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu ve Hindistan'dan sonra en büyük demokratik seçimler olarak tanımlanan AP seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarının pazar akşamı yerel saatle 22.00'dan sonra açıklanmaya başlaması bekleniyor. Yeni parlamento üyelerinin ise göreve 2 Temmuz'da başlaması gerekiyor. Yeni haftanın Avrupa gündemi parlamento seçimlerinin yankıları olacak. Cuma günü ise Almanya’dan gelecek perakende satışlar verisinin seyri önemli.
ABD
Pazartesi günü ABD piyasaları kapalı olacak. Salı günü ise tüketici güven endeksi açıklanacak ancak etki yapması beklenmiyor. Ancak 30 Mayıs Perşembe günü açıklanacak ABD verileri piyasa fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir. İlk olarak saat 15:30’da GSYH’ın ikinci okuması geliyor. %3,1 büyümesi beklenen ekonominin güçlü seyrini koruması resesyon korkularını da geri itecektir. Aynı zamanda Fed’in faiz indirim beklentilerini de törpüleyebilir. Zira mevcut durumda ABD tahvilleri Fed’in faiz indirimini fiyatlıyor. İkinci önemli veri ise saat 17:00’da açıklanacak olan bekleyen konut satışları. Geçen hafta açıklanan yeni konut satışları Nisan'da % 6,9 düşerek ikinci çeyreğin başlangıcında konut sektöründe zayıflama olduğuna işaret etmişti. Endeks ve petrol fiyatlarını olumsuz etkilemişti. Haftanın son işlem gün olan 31 Mayıs’ta ise çekirdek kişisel tüketim harcamaları(PCE), kişisel gelir-gider ve PCE deflatörü açıklanıyor. PCE enflasyonu Fed’in projeksiyonunda takip ettiği bu nedenle piyasalar tarafından önemle takip edilen yüksek önem düzeyinde bir veri. Verinin yıllık bazda %1,6 açıklanması bekleniyor ki bu Fed üyelerinin düşük bulduğu ve hedefi %2’nin altında bir rakam.
İyi haftasonları dilerim.
Best,