24.01.2017 Tarihli Değerlendirme

업데이트됨
Dün yapmış olduğum değerlendirmeyi okuyanlara fazla bir beklentilerinin olmamasını belirtmiştim sakin bir havada ilerleyecekti dolar ki öyle ilerledi. Mavi Kesik Kesik olan çizgiyi kıramayan dolar aşağı yönlü hareketini %60 belirttiğim kanal boyunca devam ediyor eğer Pembe Kesik Kesik olan çizgiye deyip yukarı yönde hareket etseydi çıkışın çok hafif olacağı belliydir.

Bugün için PPK yı beklemek gerek ciddi bir hareket olmayacağına inanıyorum. düşüşün DXY den dolayı olabileceğini söylerim.

Tekrardan unutmamak adına 3.72 yi kırması aşağı inişi hızlandırabilir bunun yanı sıra USDTRY 3,65 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda uzun (alım) pozisyonlarının stoplanabileceğini ve 3,58 seviyelerine doğru bi hareket olabileceğini unutmayalım. Aksi durumda ise hafta içinde denenen ama kırılamayan 3,8450 seviyesi önemli bir direnç. Bu noktanın kırılmasına neden olacak bir haber 3,90 seviyelerinin de kolayca kırılmasına neden olabililir.İnternetde bulduğum bir yazıyı sizinle paylaşmak isterim...
Fitchi bekliyor piyasalar...

""""""Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan para biririmlerini incelmediğimiz bu ayrışmanın yüksek boyutta olduğunu görebiliriz. Aynı sepet içinde değerlendirildiğimiz Meksika, Rusya, Brezilya Güney Afrika para birimlerini Türk lirası diğer para birimlerinde ciddi oranda negatif ayrışmaktadır. Meksika (MXN) para birimi her ne kadar Türkiye ile aynı gözüksede, burda Trump etkisi olduğunu unutmamak gerekir. Para birimlerindeki bu ayrışmayı kendimize bir gösterge olarak alalım ve bir kenarda tutalım.

Piyasa oynaklığının arttığı yada artacağı dönemlerde en çok dikkat edilen göstergelerden biride opsiyon piyasasındaki fiyatlamalardır. Ancak, yatırımcılar geçmiş dalgalanmalardan daha çok gelecekte olabilecek dalgalanmaları takip edip fiyatlamaya çalışırlar. Bu dalgalanmaları gösteren veri ise Zimmi Oynaklık (Implied Volatility) olarak adlandırılır. Malesef bu göstergede de Türk Lirası adına işler pek iyi gitmiyor. Aşağıda USDTRY para biriminin aylık zimmi oynaklık değişimleri gösterilmektedir. Yorumlayabilmek adına normal seviyelerin 15-16 civarı olduğunu varsayarsak son dönemdeki yükselişin çok iyi olmadığını belirtebiliriz. 2006 yılında bu tarz bir yükselişin ardından Merkez bankası olağan üstü toplanarak ard arda 2 kere faiz artırımı yapmış ve toplamda 400 baz puanlık (225+175) faiz kararı ile piyasaya müdahale etmiştir.

Bu hafta içinde örtülü faiz artırımı kararları alındığını söyleyebiliriz ama piyasanın buna tepkisini sınırlı olması bir endişe oluşturuyor. Her ne kadar alınan kararların etkisinin bir gecede piyasayı düzelteceğini bekleyemesek de, ilk tepkilerde piyasanın çok memnun kalmadığını söyleyebiliriz. Bilineceği üzere merkez bankası Haftalık repo ihalelerini iki gün boyunca tamamen 1 gün ise kısmen kapadı ve buna ek olarak bankaları daha maliyetli olan geç likidite penceresine yöneltti. Bu adımlar ile bankaların para bulma maliyetlerini artırmış oldu. Bu adımların USDTRY kuru, bono piyasası ve BIST üzerindeki etkileri henüz sınırlı kaldı. Fakat bu kararların Zımmi oynaklık üzerinde büyük bir etkisini olmadığını söyleyebiliriz.

Zımmı oynaklık aslında önemli bir kavram ve piyasa yatırımcılarının dikkatle izlediği bir veri. Opsiyon piyasasını büyüklüğünü düşünecek olursak gelecekte oluşabilecek oynaklıklığın fiyatlanmasına bağlı olarak, ülke riskleri şekillendiğini varsayımsal olarak söyleyebiliriz. """""
USDTRY

면책사항