שלום סוחרים יקרים שבוע טוב כפי שכבר ציינתי וכתבתי בעבר, שוק ההון בשונה מעסקים מסורתיים אחרים לא מצריך ספקים לנהל או לקוחות. אין " צבר הזמנות " שצריך לטפל בהם, עובדים שצריך לדאוג לרווחתם וכן הלאה. העסק הוא הסוחר עצמו וככל שהעסק ינוהל ע"י הסוחר המיומן ביותר, העסק יניב תוצאות יפות ומרשימות-כל שבוע, כל חודש, כל רבעון וכל שנה. כמובן שיהיו לעסק ימים טובים ופחות טובים. סוחר טוב ומיומן צריך שתהיה לו תוכנית מסחר סדורה ומפורטת ככל הניתן על מנת שהיתרון היחסי יעבוד ויבוא לידי ביטוי, הרי אם נדמה את הדבר לאוניה שבה רב חובל, ללא מטרה, האוניה לא תגיע ליעדייה במקרה הטוב, במקרה הרע תשקע. הדרך בה נכתבת תוכנית מסחר סדורה מכילה בתוכה את מימד הזמן ומימד הרצון. מכיוון שגלומה בכתיבת תוכנית מסחר טובה שני מימדים אלה, ישנם סוחרים אשר לעולם לא יכתבו תוכנית מסחר ולעולם לא יגיעו ליעדים ( זו הסיבה שכ 95% נכשלים בשוק ) כדי לכתוב תוכנית ספציפית יש צורך בנתונים ספציפיים. הדרך להגיע לתוכנית ספציפית- שלב ראשון- כל סוחר שמגיע לשוק ההון "מתאהב" בשיטה מסוימת. ישנם סוחרים שעוברים מס' שיטות עד אשר מוצאים שיטה אשר מתחברים אליה מבחינת האישיות. למשל מסחר סווינג, מסחר תןך יומי, סקאלפרים, מסחר פנדומנטלי
שלב שני- תרגול הקונספט במסחר דמו חי ללא סיכון כספי- כאן אנו מבינים האם אכן השיטה מתאימה לנו מבחינת האישיות והדרך שבה אנו עובדים איתה בשוק החי ( מבחינה טכנית ) מכיוון שמדובר בחשבון דמו בו אנו לא מסכנים כסף אמיתי הרגש אינו בא לידי ביטוי. בשלב הזה יש לבצע לפחות 100 עסקאות.
שלב שלישי- מתוך ה100 עסקאות אנו מנתחים את הנתונים למשל- מהו אחוז הרווח הממוצע , מהו אחוז ההפסד הממוצע , מה אחוז ההצלחה ועוד כאן אנו משפרים את התוכנית, מנטרלים אלמנטים שלא עובדים, שמים דגש על דברים שעובדים על מנת לבצע חזרתיות שלהם. כמובן שהרגש לא מגולם פה ועל כן אנו מקבלים תוכנית אשר מתאימה " לרובוט".
שלב רביעי- ביצוע כ 100 עסקאות נוספות בשוק החי ע"י חשבון אמיתי . כאן הרגש בא לידי ביטוי ועל כן יתכן פער לרעה בתוצאות בין השלב השלישי לרביעי.
שלב חמישי- הסקת מסקנות מתוך 100 עסקאות ששילבו את הרגש, בחינה ובדיקה באם התוכנית מביאה בחשבון את ההיתרון היחסי או שמא לא רווחית
שלב שישי - במידה והתוכנית רווחית יש להטמיע אותה כ- 3 חודשים לפחות, יש הרבה מאוד סוחרים אשר לא רואים תוצאות לאחר שבוע שבועיים, מיד עוברים לשיטה אחרת, כך הם נמצאים בלופ, לא נותנים ליתרון היחסי של השיטה שלהם לעבוד לאורך זמן.
במידה ולא יש לחזור שוב לשלב השני. שלב שביעי- לאחר פרק זמן של כ 3 חודשים, הבאנו את מימד הזמן ומימד הרצון , מנתחים מה עובד ומה פחות , מאיזה התנהגויות ( כסוחר מבחינת האישיות ) יש להמנע, וכיצד לאמץ התנהגות חיובית. כאן נמדד ממוצע הרווח, ממוצע הפסד, אחוזי ההצלחה ועוד אלמנטים נוספים.
שלב שמיני- כתיבת תוכנית מסחר ספציפית, כל " המסע " בא לידי ביטוי בשלב הזה, כאן אנו מגיעים לכתיבת תוכנית מסחר. תוכנית המסחר צריכה לכלול אלמנטים רבים ככל הניתן על מנת למזער את הרגש שבא לידי ביטוי בשוק החי. התוכנית צריכה לכלול למשל- באיזה נכסים אנו סוחרים, באיזה ימים המסחר מתנהל ובאיזה לא, באיזה ימים אנו מקדישים ללמידה, מה אחוז הסיכון בעסקאות ועוד.....
אני חייב לציין שכל תוכנית מסחר טובה שתיהיה צריכה להתאים את עצמה לשוק המשתנה, השוק לפני הקורונה ולאחריו אינו אותו שוק.